Rimaia
GEOMORF Escletxa estreta i profunda situada a la part superior d’una llengua glacial, entre aquesta i el glaç de la paret rocallosa d’un circ.
Universitat
1 ant 1 Totalitat, conjunt de totes les persones o coses d’una classe determinada.
2 Institució docent integrada per diferents centres, anomenats facultats o col·legis, segons els països, on són impartits els estudis superiors de les diverses branques del saber i són atorgats els títols corresponents.
Lliure
1 adj No subjecte al domini d’altri. S’oposa a serf i a esclau.
2 adj 1 No sotmès a un poder extern, a una autoritat arbitrària.
Universitat lliure La Rimaia: espai, físic i abstracte, estàtic i dinàmic, que aglutina individualitats i col·lectivitats, objectius i subjectivitats qualsevols, per tal de transformar la realitat més immediata, a través de l’autoconeixement i la coneixença col·lectiva, constructiva i destructiva, de les persones, variables o no, que en formen part en un determinat moment.
GÈNESIS D’UNA ESCLETXA
Hem nascut de la decisió de construir col·lectivament maneres d’enfrontar la situació present. Una situació compartida, un present cada dia més atomitzat, més precari, més elitista,
Hem nascut perquè la llista sense fi d’incoherències, injustícies i corrupció ens força a actuar. Sentim que no actuar activament avui significa haver legitimat pasivament la perpetuació del desastre. La ciutat governada des dels interessos privats, per al benefici privat -de molt pocs-; l’espai públic neutralitzat políticament, entès com a espai productiu i de consum d’on tot conflicte massa intens ha de ser evaquat i difamat; el centre de la ciutat transformat en parc temàtic per al consum i gaudi del turista -en que a totes i tots ens volen convertir-. Això en un moment de crisi en el que totes les violències estructurals s’intensifiquen: violència urbanística, laboral, educativa, migratòria, de gènere, etc
Hem nascut com una illa més en l’arxipèlag de resistències que recorre les esquerdes d’aquest món glaçat. Volem aprofundir en els espais que s’obren i els espais que ens queden de confluència i autoorganització al barri, a la ciutat, i arreu; volem aprofundir en un coneixement lliure i compartit que ens faci més forts i més sàvies i savis, que ens obri a pràctiques alliberadores, i que posi a les nostres mans eines que ens ajudin a sostenir-nos i a sostenir una altra manera de fer les coses enmig de la hostilitat de la situació present.
Hem nascut per a prendre la veu i els fets, hem nascut per trencar el gel, hem nascut per contaminar i ésser contaminats per maneres de fer i per coneixements sotmesos que s’oposen directament a la lògica del benefici privat i de l’empresa jeràrquica, hem nascut per construir col·lectivament maneres d’enfrontar tot aquest ordre de tristesa. Esteu totes i tots convidats!
La història comença amb les lluites contra l’Espai Europeu d’Educació Superior. Amb Bolonya nosaltres hem après la lliçó; tothom ocupa el seu lloc en el decorat productiu d’una Universitat i el silenci i el pasotisme son el pa de cada dia, aquest procés no és més que la signatura d’un contracte que s’estava complint desde ja fa temps: la Universitat al servei de la societat i la societat al servei de les grans empreses.
La història continua quan moltes de nosaltres, a part d’haver viscut una certa corrosió als instituts o universitats, ens trobem amb un món laboral precari i robotitzant, quan hem tingut la sort de trobar feina.
D’altres també estem cansades de que l’oci impliqui alcoholització i diners, molts diners. O que al barri no ens coneguem amb la cambrera o el forner, i que la presencia policial o la visita a l’Oficina de Treball General siguin els veïns més propers i coneguts.
D’on venim? De tot arreu, perquè no som un grup tancat, ni ho pretenem, volem construir-nos amb qualsevol persona, compartint preocupacions i esperances.
Com que partim de la complexitat del món en què vivim, els nostres camps de treball són diversos i amplis, però el nostre eix més fort és l’educatiu. Prenem com a referència l’educació ja sigui recolzada o de manera autoformativa, per tal de transformar la nostra realitat des de l’aquí i ara. Realitzant una constant crítica a la institució educativa, que moltes vegades quadricula les nostres ments, alhora que fem també una autocrítica per no caure en la negació absoluta a tot allò ja existent. Hi ha moltes coses que no ens agraden i que volem canviar, cooperant, compartint, recuperant espais buits, trencant esquemes obsolets, inventant la manera de relacionar-nos amb el món.
Per això l’experiència educativa que està començant pretén ser també una experiència de coneixença i solidaritat creant una xarxa de relacions a diferents àmbits; tant amb altres projectes pedagògics de caire alternatiu, amb els treballadors i treballadores aturats, que reclamen condicions laborals dignes o que tenen conflictes a les seves empreses, com amb les diferents associacions que funcionen al barri de St. Antoni i rodalies.
PROJECTES EN MARXA.
CURS D’ELECTRICITAT NIKOLA TESLA
El curs pretén aportar les eines per a la preparació i obtenció del grau mig d’instal·lacions elèctriques i automàtiques, també es proposa crear una xarxa de recursos de coneixements, de manera que la gent del barri pugui recórrer a les participants del curs quan els hi calgui un cop de mà.
Les matèries que es treballaran seran: Electrotècnia, Instal·lacions d’interior, instal·lacions especials, instal·lacions domòtiques, instal·lacions de telecomunicació, instal·lacions d’enllaç.
CURSOS PREPARATÒRIS DE FORMACIÓ PROFESIONAL CELESTINE FREINET
Es tracta d’aportar les eines necessàries per a poder presentar-se als exàmens d’accés als cursos de Formació Professional de Grau Superior.
Les classes, que tindran un nivell aproximat al de 4t d’ESO, seran les següents:
Llengua castellana, catalana, anglès o francès (optativa), matemàtiques, ciències de la natura, ciències socials, tecnologia i plàstica.
Es farà una presentació del curs el dia 16 d’octubre a les 19h. Es farà un pica-pica amb presència de totes les professores i els estudiants interessats, per acabar de definir horaris. També es mostrarà l’aula habilitada per a aquest ús.
El curs començarà el dia 19 d’octubre i finalitzarà el 6 de maig, just abans de l’exàmen. Els horaris es distribueixen de dilluns a divendres, als vespres, entre les 20h-20:30h i 22h-22:30h.
L’únic cost de les classes és el dels materials personals que es puguin necessitar.
BIBLIOTECA ESPONTÀNIA
Partint de la base de que el barri només compta amb una biblioteca pública (per a 90.000 habitants), es fa evident la necessitat de dinamitzar la cultura del llibre al nostre barri, I alhora fer-ho en base a la participació popular, per a que aquesta esdevingui no tan sols un servei sinó principalment un procés d’aprenentatge i col·laboració intergeneracional.
Què tenim?
Documents: 1150 llibres, selecció de revistes, fanzines i altres documents.
Temàtica: Apartat de tema pedagogia i ensenyament en general. També abarquem diferents temes polítics : països catalans, independentisme, anarquisme, ciència política… Així com una gran selecció de llibres de psicologia, filosofia, història, art. ..
Servei de prèstec: És gratuit amb un sistema de prèstec
Altres serveis: Sala de lectura amb taula, cadires i ordinadors amb connexió a internet.
CREACIÓ-EXPOSICIONS
Qualsevol persona que vulgui mostrar al barri les seves creacions, en el format que sigui, (fotografia, quadres, il·lustracions, escultura…) pot disposar de l’espai per exposar durant un temps. Passa’t per la teteria a comentar-nos-ho!
TETERIA
La teteria és un espai on podreu trobar la tranquilitat que manca en una ciutat estressant com Barcelona. Aquí podreu degustar una gran varietat de tès i sucs naturals, en un entorn acollidor, caracteritzat per la seva senzillesa i comoditat. Un lloc on compartir experiències i idees en un ambient de distensió.
CURS DE FOTOGRÀFIA
Curs de tècnica fotogràfica bàsica. Volem experimentar amb la fotografia artística i amb el fotoporiodisme, amb l’objectiu de que els alumnes puguim expresar les seves inquietuts i els seus sentiments mitjançant la fotografia.
Horaris: Cada dimats d’11 a 13h.
PROJECTES BETA.
Aquests projectes encara estan per construïr, ja sigui per manca de gent, o manca d’infraestructura. Si teniu ganes de saber més, pregunteu a la teteria!
CURS D’HISTÒRIA DE LA VIDA QUOTIDIANA
Volem aprendre i expressar la història mitjançant les persones, per això estem preparant un curs d’historia a través dels individus, les seves experiències i els sentiments amb els que les han viscut. Per això vindrà gent de diferents edats i estils per explicar la nostre història desde diferents vessants individualistes.
TALLER D’ESTÈTICA
L’estètica com a afectació del món, un nosaltres com un nervi sensible, patològicament sensible, i els músculs són els nostres instints, la raó es troba dins d’aquella classe de nervis que tot ho barreja i diferencia de manera altanera, si bé volguès declarar-se, però no pot fugir de la seva naturalesa animal.
Va haver-hi un temps en que l’home va planejar la seva fugida del món, en aquesta empresa es van condemnar els cossos i els desitjos, pretensions del cel i l’eternitat. Ara en canvi, l’establiment explota el món de l’estètica com la seva forma de subsistència, la pornografia, l’era dgital, la impremta a color, la televisió, internet, la publicitat abrasiva són els dispositius estètics que reventen els nostres sentits.
El taller d’estètica és un espai comú per analitzar les nostres relacions amb el món. Aprendrem com dominar les tècniques de la voluptuositat tals com el disseny i l’edició de video en un únic sentit: fer un curt-circuit als missatges dominants, amb el ple domini d’una reflexió política de l’estètica.
El taller només començarà quan existeixi gent interessada. Ho fem, ho vivim, ho sentim?
HACKLAB
Per anys, mesos i dies, les nostres xarxes i comunitats d’individus han estat intercanviant saviesa, dissenyant mons, experimentant amb joguines i dispositius. Som l’expressió d’un miler de pensaments, som migrants entre la Ciutat i la Xarxa; busquem un lloc per als nostres intercanvis i pràctiques per a poder obrir espai-temps discontinus.
HABITACIÓ SUBJECTIVA
L’habitació subjectiva és un espai obert a experiències i a reflexions, a accions i pensaments íntima i políticament relacionats amb la vivència del cos i del gènere, dues característiques que compartim universalment però que vivim i expressem amb particularitats ifninites.
Des del treball col·lectiu, a partir de les individualitats i de la biopolítica. Treballarem entorn les opressions i els reptes que compartim; amb tots els materials al nostre abast, des del feminisme clàssic a la pospornografia, des del situacionisme a l’acció directa, des de la reflexió teòrica al desig. Crearem un espai a partir del qual subvertir o reafirmar imposicions i llibertats.
L’habitació subjectiva s’anirà desenvolupant per si mateixa, en reformulació constant, i pretendrà sempre trobar noves maneres de portar la reflexió a l’acció i l’acció a la reflexió; la paraula al fet i el fet a la paraula. El canvi al cos i a l’entorn, la transformació a través d’allò quotidià però també d’allò polític.
PRÀCTIQUES PIRATES – ESTUDIS ESTRATÈGICS
Presentem una investigació sobre els pirates a l’inici i al final de l’edat moderna, com a expressió polemològica i figura de transició. La pirateria com a pràctica econòmica. La pirateria com a pràctica política de base contemporània de zones i èpoques on la pacificació imperial esdevé insoportable o insostenible. L’edat d’or de la pirateria: “practicar el comunisme, difondre l’anarquia”. Expressió de l’agudització del conflicte entre “formes de vida”. Milers de pràctiques pirates escombren metròpolis oceàniques.
Es durà a terme des del febrer fins al maig.
COL·LECTIUS QUE FAN ÚS DE L’ESPAI.
58 I MÉS
El col·lectiu 58 i + parteix dels desallotjats del Rectorat el 18 de març que estan engegant una campanya per denunciar la repressió que els i les estudiants van patir l’any passat pel sol fet de denunciar un sistema universitari que amb el Procés de Bolonya, només ens fa avançar cap a la decadència del coneixement crític i el sotmetiment a criteris empresarials en el si de la universitat, tant en funcionament com en estructura. La millor arma per silenciar les veus és la imposició i la repressió. Nosaltres però, tenim consciència individual i col·lectiva de la seva estratègia, i per tant no permetrem que trenquin el teixit solidari. Som insubmissos, rebels i sí, volem alterar l’ordre públic perquè volem destruir l’ordre antidemocràtic establert.
DÁTE CUENTA
Creat el 1999, el nostre objectiu és donar a coneixer realitats desateses pels mitjans de comunicació, o bé perquè no ineteressen, o bé perquè no tenen temps d’explicar-les de forma exhaustiva, mitjançant eines diverses, com la fotografia, el video i el disseny gràfic i web. Tots els projectes es tracten des de dins i amb implicació per donar un punt de vista lliure, senzill i original. Periodisme gràfic lliurel realitzat des d’una organització sense ànim de lucre.
PRIMERA TROBADA DE LLUITES PER L’EDUCACIÓ PÚBLICA I POPULAR
Des del Grup d’Estudi de la Universitat Pública juntament amb organitzacions i sindicats que treballen amb la defensa de l’educació pública i popular estant preparant la “1ª trobada de lluites per l’educació pública i popular” que es durà a terme el 31 d’octubre.
UNIVERSITAT LLIURE LA RIMAIA
Gran Via de les Corts Catalanes 550
Barcelona Mira també:
http://larimaia.org/