“El año pasado se aprobó definitivamente el Tratado de Lisboa que blinda una Europa neoliberal donde se marca el crecimiento económico y la competitividad como los grandes objetivos y la maximización del beneficio capitalista como núcleo del crecimiento: fortalecimiento de la moneda única y de la economía financiera, focalización empresarial de la economía supranacional en beneficio de los grandes capitales… Por eso sentimos la necesidad de reforzar todas las luchas de resistencia que intentan plantar cara al sistema capitalista. La necesidad de encontrar un instrumento de análisis nos lleva a elegir la okupación como tal ya que por una parte en este movimiento confluyen los puntos anteriormente expuestos y por otro lado por su carácter aglutinador y transversal de las luchas. Estas son, pues, unas jornadas para el análisis colectivo del papel de la okupacion en las diferentes luchas y cuyo objetivo es generar herramientas que ayuden a cada colectivo a repensar y reforzar sus estrategias ante un escenario más común de lo que a veces creemos. “
Les Jornades Europees d’Okupació que s’han celebrat enguany durant aquesta setmana de juny, i que encara avui, diumenge 20, estan duent a terme activitats, s’han encarregat d’obrir reflexions i debats al voltant de l’okupació com a eina de lluita, però també per la transversalitat i l’heterogeneitat d’aquest moviment, ha analitzat el punt en el que l’Europa del capital es troba i de quina forma, l’enduriment de les lleis, ens estan ofegant(encara més. En especial, l’okupació, ha denunciat històricament a les constructores, els processos d’especulació als barris, el mobbing, els dessallotjaments dels centres socials que esdevenen solars abandonats, la propietat privada, etc, però també ho han fet d’altres processos del capitalisme que ens porten al control i la vida sense vida, que és aquesta rutina de Barcelona i la seva vigilància: posem pel cas els problemes de les migrades i de les treballadores i la crisi econòmica que patim.
Perquè al cap i a la fi, com deia una pancarta ahir a Barcelona: L’okupació només és una trinxera, en aquesta guerra social fem dels nostres espais una vertadera amenaça.
Ahir, sobre les 12h del matí, van començar a congregar-se gent als voltants del metro de Vallcarca on feia una hora que es celebrava un esmorzar popular. Durant més de mitja hora va estar arribant gent a l’Avinguda de Vallcarca amb el carrer Cambrils. Mentrestant dos cotxes de guàrdia urbana van estar vigilant de lluny els moviments de les concentrades, un ampli dispositiu de policia secreta es repartia pels carrers del voltant, i 7 furgones de mossos d’esquadra es trobaven repartides entre plaça Lesseps i la comissari de Coll-Vallcarca.
Uns minuts abans de les 13h la concentració va sortir en manifestació cap al carrer Cambrils on a pocs metres es trobava l’antic CSO Tercer Assalt, que ha estat reokupat en mig del goig de les participants al crit de Aquí hi havia un centre social . Es va llegir un parlament on es criticava els desallotjaments que pateix Vallcarca i la connivéncia dels medis d’informació i, sens dubte, el benefici de les constructores.
Ja passava un quart de les 13h quan la manifestació va sortir cap a Gràcia envoltada per diferents pancartes: Quan especular no és un delicte, okupar és un dret. Nuestro sueño, vuestra pesadilla. Jo també defenso l’okupació. La nostra ràbia no té fronteres, Squat europe, squat the world.L’okupació només és una trinxera, en aquesta guerra social fem dels nostres espais una vertadera amenaça.
Durant el recorregut es van estar enganxant cartells, enganxines, i sobretot, fent pintades contra el capitalisme, la crisi, i a favor de l’okupació.
A més, no s’ha oblidat en cap moment a les companyes que no hi són perquè les mantenen a les presons, es podia llegir en una pancarta lateral: Un company pres, una altre raó per continuar la lluita. També s’ha estat cridant: No estem totes, falten les preses.
A les 13.40 va arribar-se a l’Avinguda de la República Argentina pel carrer Ballester fins a la plaça Lesseps, intentant que la guàrdia urbana no encerclés la manifestació com pretenia situant un cotxe davant i darrera de la manifestació. A la plaça Lesseps també es va llegir un parlament davant de l’antic Maig del 37, ara un solar, recordant un cop més que aquest és un altre índret on es construïa crítica al sistema i cultura popular, però ja no hi és, ara només un trist solar que pot durar anys abandonat mentre la gent es troba sense casa o pagant hipoteques i lloguers prohibitius.
Durant tota la manifestació es va estar fent referència a això amb càntics com: Gent sense casa, cases sense gent, Com s’entèn?. No paguis el lloguer, okupa tu també.
Aprofitant les malhaurades obres del metro de Lesseps es va fer una acció, pujant sobre la màquina que treballa en el metro, més de 6 metres d’alt, on s’ha penjat una pancarta que diu: Heu venut el barri. No ens fareu desaparèixer. GRÀCIA AUTOGESTIONADA.
A les 14.00h ja hi havia més de 300 persones en manifestació pels carrers de Gràcia. Baixant per Torrent de l’Olla s’han llençat petardos i quelcom de pintura a un dels principals culpables de la crisi, els bancs i les caixes. S’ha pogut llegir en una paret: Okupamos todo, okupamos el ayuntamiento.
A l’arribada a la Plaça de les Dones del 36, va llegir-se un parlament on es denunciava la reestructuració d’aquesta zona que ha vingut marcada pel tancament d’un espai públic i la construcció d’unes vivendes. Un espai que les vil·latanes de Gràcia han estat reivindicant molt per la vergonya que suposa que una plaça amb aquest nom es trobi cercada.
Per tot el barri de Gràcia també va fer-se referència als centres socials que s’han desallotjat, així com als solars abandonats als que han deixat pas o als edificis ruinosos que ningú utilitza, es va passar per Kan Titella, on en una pancarta desplegada es va poder llegir: 8 anys abandonat, no teniu vergonya. També va passar-se, després de recorrer la Travessia de Sant Antoni i el carrer Montseny, pel Casal de l’Assemblea Jove de Gràcia on es va desplegar des de d’alt un altre pancarta on es llegia: Defensem els espais alliberats.
Ja eren les 14.45h quan les manifestants van arribar a la plaça de l’Ajuntament de Gràcia on quatre furgones i una filera doble de mossos d’esquadra s’esperaven davant un ajuntament flanquejat, amb las finestres tancades, i sense gaires moviments. Al voltant de la plaça es va pintar un gran símbol de l’okupació, que no només és un dibuix sinó una declaració d’intencions cap al ajuntament de la vil·la.
Finalment la manifestació va endegar camí cap a la plaça Joanic on es desconvocaria trenta minuts després la manifestació, passant abans pel Mercat de l’Abaceria.