[Mas de Noguera | Caudiel] Trobada per la terra

Mas de Noguera – Caudiel (Castelló) – 4, 5 i 6 de febrer de 2011

Produint i consumint per a la construcció de la sobirania alimentària al País Valencià

Som ja moltes les persones que, des dels nostres pobles i ciutats, treballem per la sobirania alimentària. Algunes aportem molt sense ni tan sols saber-ho, des dels nostres treballs o temps lliure. Totes estem unides per la convicció que la manera com enfoquem la nostra alimentació és important per canviar la realitat del món actual, per enfrontar polítiques agràries injustes que fan que s’abandonen les terres, es destruïsca teixit social, es perda la cultura local o es contamine el nostre menjar . Unides també pel bo costum de qüestionar el que ens mostren els mitjans de comunicació i ser conscients del nostre poder per canviar les coses, perquè si no, altres persones seguiran prometent i, probablement enganyant perquè seguisquen beneficiant els de sempre.
En el nostre territori han sorgit nombroses iniciatives en aquest sentit durant els últims anys, persones i projectes als quals es vol reunir en aquesta proposta de trobada per poder conèixer i sumar esforços. Productors i productores, organitzacions preocupades per mostrar l’altra cara de l’alimentació a la societat, associacions de consum, petits projectes d’elaboració d’aliments ecològics, etc.

Durant aquests dos dies, hem tractat d’organitzar el temps i els espais per facilitar la creació de sinergies, el debat i la formació en temes interessants relacionats amb la sobirania alimentària , amb l’objectiu de crear i enfortir una xarxa invisible però que sens dubte ja existeix i que entre tots i totes podem carregar de contingut i presència: l’aliança per la sobirania alimentària dels pobles.

SOBIRANIA ALIMENTÀRIA
Sobirania Alimentària, segons es va establir al Fòrum de Nyeleni, és el dret dels pobles a aliments nutritius i culturalment adequats, accessibles, produïts de forma sostenible i ecològica, i el seu dret a decidir el seu propi sistema alimentari i productiu . Això posa a aquells que produeixen, distribueixen i consumeixen aliments en el cor dels sistemes i polítiques alimentàries, per sobre de les exigències dels mercats i de les empreses. La sobirania alimentària dóna prioritat a les economies i mercats locals i nacionals, i atorga el poder als camperols ia l’agricultura familiar, la pesca artesanal i el pasturatge tradicional, i posa la producció alimentària, la distribució i el consum sobre la base de l’ sostenibilitat mediambiental, social i econòmica. La sobirania alimentària promou el comerç transparent, que garanteix ingressos dignes per a tots els pobles, i els drets dels consumidors i consumidores a controlar la seva pròpia alimentació i nutrició. Garanteix que els drets d’accés i gestió de la terra, dels territoris, de l’aigua, les llavors, el bestiar i la biodiversitat, estiguin en mans d’aquells que produeixen els aliments. La sobirania alimentària suposa noves relacions socials lliures d’opressió i desigualtats entre els homes i dones, pobles, grups racials, classes socials i generacions.

PROGRAMA
—– Divendres 4 febrer —–

Des de les 18:00 h.
Arribada i acreditacions.

19:00 h.
Xerrada inaugural. Xarxes alternatives i distribució d’aliments a Itàlia.
Andrea Ferrante . President de AIAB – Associazione Italiana per l’Agricoltura Biològica (membre de la Via Campesina i de la Coordinació Europea de la Via Campesina)

21:00 h.
Sopar

22:30 h
Audiovisual
—- Dissabte 5 febrer —–

08:00 h
Esmorzar

09:00 h – 09:30 h
Explicació d’objectius i metodologia de les jornades

09:30 h
Espais de trobades sectorials:

* Productors i productores
* Associacions de consum
* Organitzacions que abordin la SBA (ecologistes, culturals, de defensa del territori, ONG, etc.)
* Altres: escoles, horts urbans / comunitaris, etc. (Segons la participació)

9:30-11:00 h
Presentacions i Problemàtiques

11.00-12:00 h
Descans i visita a activitats del Mas de Noguera

* Recorregut general
* Depuració d’aigües per llacunatge
* Races autòctones
* Energies renovables
* Assecadors solars
* Elaboració de pa amb rent mare

12:00-13:30 h
Continuació del treball de grups sectorials: propostes i línies d’acció

13:30-15:30 h
DINAR

15:30-16:00 h
Posada en comú de les conclusions dels grups sectorials.

15:30-17:30 h
Espais de trobada per territoris.
Coneixement d’experiències i generació de sinergies.

17:30-18:00 h
Descans + berenar

18:30-21:00 h
Taula rodona: Les aliances entre productors i consumidors en l’Agricultura ecològica amb enfocament de sobirania alimentària.

* Mamen Cuellar Padilla , investigadora de l’Institut de Sociologia i Estudis Camperols, Universitat de Còrdova. Especialista en sistemes alternatius de certificació en agricultura ecològica.
* Representant de l’Associació Gent del Camp i de l’Aliança per la Sobirania Alimentària de Catalunya. Agrupació de productores i productors agroecològics de diverses comarques de Catalunya, que produeixen aliments dirigits al mercat local.

21.00h-…
SOPAR del Camp (compartida) + concert

—- Diumenge 6 febrer —-

10:00-12:00 h
Taules rodones simultànies:
A. Transformació de productes agrícoles i ramaders. Règim legal.
Participen:
Representant de Plataforma Rural
B. Biodiversitat: situació de les normatives internacionals i estatals sobre llavors. Iniciatives i accions a nivell local.
Participen:
Pep Roselló i Oltra, Estació Experimental Agrària de Carcaixent, membre de Llavors d’Ací.
Representant de la Xarxa de Llavors.

12:00-12:30 h
Descans

12:30-14:00 h
Plenària amb conclusions per les persones facilitadors / es. Conclusions a debat.

Cloenda.

14:00
DINAR

IMPORTANT:
– Cal inscriure’s omplint el següent formulari o bé per telèfon 963806482
– El sopar del dissabte és compartida, es convida als i les assistents a que aportin productes de les seves comarques.
– Per tal d’assegurar la pluralitat, el nombre de participants per organització / projecte, s’ha limitat a 4.

ORGANITZEN:
Territoris de Solidaritat i Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià